SAÇ EKİMİ NEDİR?

Saç ekimi uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir sanattır. Saç ekimi, donör sahadan alınan greftlerin en doğal görünümü sağlamak için teker teker, ekim alanına taşınması ve ekilmesidir.

Saç ekiminde doğal görünüm için doktorun bilgi ve tecrübesiyle, her bireyde farklılık gösteren saç anatomisini analiz edip, dökülen alana ekim yapması gerekir.

Uygulamada kullanılan Foliküler Unit Extraction (FUE) yöntemi, dünyada en başarılı yöntemlerin başında gelmektedir.

SAÇ EKİMİ DOĞAL DURUR MU?

Saç ekimi doğal durabilmesi için öncelikle mevcut saçların ayrıntılı bir analizi gerekir. Bu analiz sonrası çıkış yönleri tespit edilerek mevcut ekilen saçlarda aynı doğrultuya ekim yapılması gerekir. Saç ekimine doğal durmasını sağlayan bir diğer faktör de saçımız da ilk dökülen sağ ve sol köşeleri birazcık boş bırakılmasıdır. Bu boş bırakılma işlemi doğal görünüm için ideal bir ortam sağlamaktadır. Saç ekiminde doğal görünüm sağlayan bir diğer faktör ise saç çizgimizde girintilerin çıkıntıların var olmasıdır. Dümdüz kalemle çizilmiş gibi yapılan saç ekimi doğal görünüm engellemektedir. Hatta bu girinti ve çıkıntıların birbirinden farklı boyutlarda olması gerekir. Bir diğer önemli faktör ise saç ekim çizginizden bağımsız, saç ekim çizginizin altında, alın bölgesinde yer alan birbirinden bağımsız 1 adet kıl folikülleridir. Bu kıl folikülleri de doğal görünüm sağlar. Son olarak bahsetmemiz gereken şey ise, en önde tekli kıl folikülleri tekli grafikler yer alırken, arkaya doğru ilerlerken dörtlü üçlü ikili ve gene tekli şeklinde ilerlemek gerekir.

SAÇ EKİMİNDE GREFT NEDİR?

Saç ekiminde 0,5 mm ile 1 mm arasında değişen greftler kullanılır. Genellikle 0.7 mm çaplı greftler tercih edilir. Greft büyüklüğünü belirleyen şey saç ekiminde kullanılan mikro motorun ucuna takılmış başlıktır.

Yani greft dediğimiz şey 0,7 mm çaplı yaklaşık 4 mm boyunda et parçalarıdır. Bu et parçalarını kulak üstü ve ense bölgesinden alınır. Alınan bölgeden bazen 1, bazen 4 adet kıl folikülü içermesi mümkündür.

SAÇ EKİMİNDE KAÇ ADET GREFT (KIL) EKİLİR?

İkinci durumda ekilecek greft sayısını belirleyen şey dökülen saç miktarımız ve açıklık miktarımızdır. Bu açıklık yine maksimum sayıda greft kullanılarak kapatılır.

SAÇ EKİMİ NASIL YAPILIR?

Saç ekimi işlemi sadece ameliyathanelerde gerçekleştirilen bir işlemdir. İşlemin gerçekleştiği hastaneye gittikten sonra gerekli formlar doldurulur. Ardından cerrahi işlem için ameliyathaneye gidilir. Ameliyathanede ense bölgesi ve kulak üstü bölgesi tıraşlanır. Çizim işlemi tekrarlanır. Çizimden sonra küçük bir damar yolu kolumuzu açılır. Bu damar yolundan ağrı kesiciler, antibiyotikler, mide koruyucular gibi ilaçlar verilmeye başlanır.

Lokal anestezi işlemi uygulanır. Eğer işlem önce genel anestezi sonra lokal anestezi altında yapılacaksa, danışan 5 dakika süre boyunca uyutulur. Bu 5 dakikalık süre içerisinde lokal anestezi tamamlanır. Ardından hasta tekrar uyandırılır ve işlem başlar.

İşler ilk önce kanalların açılmasıyla başlar. Dökülen tüm sahaya, açıklık bulunan tüm sahaya kanal açma işlemi başlar. Kanal açma işlemi genellikle safir uçlu kanal açma aleti ile yapılır.

Bu işlem tamamlandıktan sonra ense bölgesinden ve kulak üstü bölgesinden greft alma işlemine başlanılır. Alınan greftler teker teker toplanır ve 1li 2li 3lü 4lü kıl folikülü içeren greftler teker teker gruplara ayrılır. İhtiyaç doğrultusunda greft alındıktan sonra şimdi de ekim işlemi başlar. Ekim işleminde ön sahaya tekli sonra sırasıyla dörtlü üçlü ikili ve tekli olmak üzere önden arkaya seyrelen bir saç ekimi gerçekleştirilir.

Ekim işlemi tamamlandıktan sonra saç ekilen alan antibakteriyel solüsyonlar dökülüyor ve açık bırakılır. Greft alınan alanda antibakteriyel krem sürülerek bir spanç yardımıyla tamamen kapatılır.

Bir sargı bezi yardımıyla alından, kulak üstüne ve oradan enseye uzanan sıkı bir bandana yapılır. Bandananın amacı üst bölgede toplanan ödemi göz çevresine veya yüze inmemesini sağlamaktır. Böylece saç ekimi işlemi tamamlanmış olur.

SAÇ EKİMİNDE FUE YÖNTEMİ NEDİR?

Saç ekiminde FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) adı verilen yöntemin türkçe karşılığı kıl folikülü ünitesi (greft) transferi anlamına gelir. Transfer işlemi bir mikro motor yardımıyla genellikle 0.7 mm çaplı greftlerin greft alım sahasından alınıp, saç ekim sahasına transferi işlemidir.

SAÇ EKİMİNDE DHI YÖNTEMİ NEDİR?

DHI (Direct Hair Implantation) yöntemi dediğimiz yöntem, direk dediğimiz şey kanal açılmadan, greftler dışarıda bekletilmeden bir alet yardımıyla ense ve kulak üstü gibi greft alım sahasından alınıp kanal açılmadan direk alet yardımıyla saç ekim sahasına ekilme işlemidir.

SAÇ EKİMİNDE FUE YÖNTEMİ Mİ DHI YÖNTEMİ Mİ?

Tabii ki danışanın ihtiyaçlarına göre çeşitli farklılıklar olabilir.

SAÇ EKİMİNDE SAFİR UÇLU KANAL AÇMA UYGULAMASI NEDİR?

Saç ekiminde safir üçlü kanal açma aleti uygulaması yeni yeni yaygınlaşan uygulamalardandır. Eskiden bir bisturi yardımıyla açılan kanallar artık safir üçlü kanal açma aletiyle açılmaktadır.

Safir uçlu kanal açma aleti;

SAÇ EKİMİ GENEL ANESTEZİMİ LOKAL ANESTEZİ Mİ KULLANILIR?

Genel anestezi işlemi ne yazık ki tek başına bir travmadır. Saç ekimi işleminde bütün saçlı deri uyuşturulması gerektiğinden onlarca yüzlerce iğne kullanılarak yapılır. İğne korkusu olan danışanlarda genel anestezi altında danışan 5 dakika süre ile uyutularak, danışan uyurken lokal anestezi işlemi yapılabilir.

5dk süre ile yapılan genel anestezi ardından hem saç ekimi alanına hem de greft alım alanına uygulanacak lokal anestezi sonrası danışanlar neredeyse hiç ağrı çekmez.

BASINÇLI AĞRISIZ ANESTEZİ ALETİ NEDİR?

Basınçlı ağrısız anestezi aleti, anestezi ürünü, çok yüksek basınç altında tüm saçlı deriye belirli aralıklarla uygulama işlemidir. Bu işlem iğneyle yapılan uygulamada çok daha ağrısız bir işlemdir. Ağrı hiç olmuyor şeklinde yorumlamak bile mümkündür.

Basınç da anestezi cihazı tüm saçlı derinin sınırlarına uygulanır. Bu uygulama sonrası orta kısımlarda da anestezi etkisi oluşmuş olur. Ardından iğne yardımıyla uzun ve kısa etkili lokal anestezi ajanların enjeksiyonu ile saç ekim işlemine geçilir.

SAÇ EKİMİ YAPTIRAN ÜNLÜLER KİMLER?

,

Saç ekimi yaptıran ünlüler mi? Bu liste çok kabarık Acun Ilıcalı sahip olduğu TV sekiz programındaki survivor yarışmacısı Turabi 2020 yılında saç ekimi yaptıranların başında geliyor. Oktay Kaynarca bir diğer saç ekimi yaptıra ünlü. Çok güzel hareketler bunların ünlü oyuncusu Ersin Korkut saç ekimi yaptıran bir diğer ünlü oyuncumuz. Tamer Karadağlı, Elon Musk, Yılmaz Erdoğan ve Cenk Tosun, Yalın, Rıza Kocaoğlu, Acun Ilıcalı, Murat Boz, Fikret Kuşkan, Hakan Yılmaz, Ahmet Saraçoğlu diye listeyi uzatmak mümkün.

Saydığımız tüm isimler saç ektirdiğini reddetse de, bunlar bire söylenti olsa da, yorumları size bırakıyoruz.

SAÇIM DÖKÜLÜYOR MU?

Her kıl folikülünden çıkan kıllar, 3 – 4 yıl gün yüzüne çıkıp, dökülmek ve bu süreci 15 – 20 kez tekrarlamak üzerine programlanmıştır. Yani saçlarımızı 15 – 20 kez kaybeder ve tekrar kazanırız.

Saç dökülmesi günde 100 adete kadar normal kabul edilmektedir.

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN OLUR?

Saç dökülmesi nedenleri çok çeşitli olabilmektedir. Beslenme, mantar hastalıkları, virüsler, bakteriler ve hatta doğum bile biraz saç dökülmesine neden olabilir. Kronik rahatsızlıklar bir diğer sebeptir. Kalıtsal saç dökülmelerinde ise hem saçlı derimize giden kan miktarı azalır, hem de saçınızı oluşturan yapı taşları vitaminler mineraller azalır.

SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ

SAÇ EKİMİ SONRASI MEZOTERAPİ UYGULAMASI NEDİR?

Saç ekimi sonrası mezoterapi uygulaması da olmazsa olmazı arasındadır. Saç ekiminden bir ay sonra uygulamaya başlanır. Uygulamanın amacı ekilen saçlardan ziyade sizin mevcut saçlarınızı korumak. Önden arkaya doğru sıkılaşan bir saç ekimi yapıldığı için, ilerleyen dönemde arka tarafta sizin mevcut saçlarınız dökülmeye devam edecek. Saç ekimi üzerinden 5-10 yıl sonra geçtikten sonra saç ekimi sırasında ekilen saçlar ön kısımda kalır, arka bölümde sizin mevcut saçlarınız tamamen dökülür. Buda genellikle erkek tipi saç dökülmelerinde görülen durumdur. Ön tarafta Roma imparatoru Sezar’ın tacına benzer bir saç kitlesi kalır. Buda çok kötü bir görüntüye neden olur.

Bunun oluşmaması için, sizin kendinize ait saçları korumak için, saç ekimi sonrası mezoterapi gibi uygulamalar çok kıymetlidir.

SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN HANGİ ŞAMPUAN İYİ GELİR?

Saç ekimi uygulaması sonrası hem saçlı deri problemlerinde, hem de saç dökülmesi karşıtı şampuan kullanmak kıymetlidir. Saçları deri problemleri; kepeklenme, egzamalar, kızarıklıklar ve sivilcelenme problemleri gibi saymak mümkündür. Burada da içerisinde ozon yağı barındıran şampuanlar bir adım öne çıkmaktadır. Saçlı deri problemlerinde ve saç dökülmesine karşı herhangi bir şampanya eczaneden temin etmekte mümkündür.

SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN HANGİ VİTAMİN İYİ GELİR?

Çinko, magnezyum, D vitamini, demir, folik asit ve B12 gibi moleküllerin saç dökülmesine karşı iyi geldiği bilinir. Unutulmamalıdır ki bu tür vitamin ve minerallerin fazlalığı da eksikliği de saç dökülmesine neden olabilir. Bu vitaminlere başlamadan önce bir kan tahlili yaptırmak da fayda vardır.

ÖRNEK TIP MERKEZİ

Değerli Ziyaretçilerimiz; Sorularınızı ve Taleplerinizi Bize İletebilirsiniz.

DOKTOR
LARIMIZ

DOKTORLARIMIZ

0216 472 87 77

0216 472 87 77

Örnek Mahallesi Şehit Cahar Dudayev Caddesi No: 140 Ataşehir / İSTANBUL

Web Sitesi Güncellenme Tarihi: 18/10/2024 11:52
Bu Web Sitesi Enpama Reklam Bilişim Pazarlama ve Danışmanlık Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. Tarafından Desteklenmekte ve Güncellenmektedir.
Enpama Mersis No: 0335043096100015

Kapat
Görüş ve Önerileriniz