Klinik Psikolog Nedir?

Klinik psikolog nedir sorusunu; bazı bireylerde görülen zihin, duygu ve davranış rahatsızlıklarının arkasında yatan psikolojik nedenlerin araştırılmasını ve bu hastalıkların tedavisini üstlenen uzmanlar olarak yanıtlayabiliriz.

“Klinik Psikolog” unvanı kazanmanın iki farklı yolu vardır. Bu yollardan biri psikoloji veya psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinden mezun olduktan sonra klinik psikoloji alanında yüksek lisansı eğitimini başarıyla tamamlamaktır. Diğer yol ise bir başka lisans programından mezun olup, hem yüksek lisans hem de doktora derecesini klinik psikoloji alanında eksiksiz bir şekilde tamamlamaktır.

Klinik psikoloji öğrencileri akademik eğitimleri süresince hem teoriye hem de uygulamaya dayalı birçok ders görürler. Bu eğitimler sonucunda çeşitli gözlem ve görüşme teknikleri kullanır; eğitimini almış olmak koşuluyla çeşitli ölçüm araçlarını uygular ve yorumlarlar.

Teorik bilgileri klinik pratiklerle bir araya getirerek psikolojik rahatsızlıkların en doğru şekilde tedavi edilebilmesi için gerekenleri tüm incelikleriyle uygulayan klinik psikologlar, henüz öğrencilik dönemleri devam ederken aldıkları eğitimleri hastane ve kliniklerde yaptıkları stajlarla desteklerler.

Klinik psikologlar gerçekleştirdikleri ayrıntılı görüşme ve klinik değerlendirme sonrasında danışanları için uygun gördükleri terapi planını hazırlarlar.

Tıp doktoru olmamaları nedeniyle ilaç yazma yetkisine sahip olmayan klinik psikologlar hastalığın tedavisini çeşitli terapilerle gerçekleştirebilir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisinin de gerektiği durumlarda psikiyatrlarla birlikte karar verebilirler.

Klinik Psikologların Çalışma Alanları Nelerdir?

Klinik psikologların çalışma alanlarını çok geniş bir yelpazede değerlendirmek mümkündür. Yaşam boyu ruh sağlığı için çalışan klinik psikologlar, uzmanlıklarına bağlı olarak hem çocuk hem ergen hem de yetişkin hastalarla çalışabilirler. Edinmiş oldukları farklı disiplinlere ait bilgileri çeşitli uygulamalarla pratiğe dökmektedirler.

Klinik psikologlar, Uluslararası Hastalık Sınıflandırma (ICD-10) listesinde F00 ile F99 kodları arasında yer alan hastalıklarda ilgili uzman doktorun teşhisi ve tedavi için yönlendirmesi doğrultusunda eğitimini aldığı terapi ve psikolojik destek hizmetlerini sunar. Bunun yanı sıra psikolojik değerlendirme ile hastalık olarak tanımlanmayan ve ayrıca sıralanmış durumlarda eğitimini aldığı psikoterapi uygulamalarını yapar.

Klinik psikologlar aynı zamanda eğitimini almış oldukları alanlarda hasta/hasta yakınlarına ve bulundukları ekibe insan ve davranışları hakkında kuramsal ve uygulamalı eğitimler verebilir.

Toplum ruh sağlığını korumaya yönelik etkinliklerde faaliyet gösterir. Gerekli görülen durumlarda krize müdahale, travma ve afetlerde psikolojik yardım ya da eğitimini aldığı psikoterapi uygulamalarını yapar.

ÖRNEK TIP MERKEZİ

Değerli Ziyaretçilerimiz; Sorularınızı ve Taleplerinizi Bize İletebilirsiniz.

DOKTOR
LARIMIZ

DOKTORLARIMIZ

0216 472 87 77

0216 472 87 77

Örnek Mahallesi Şehit Cahar Dudayev Caddesi No: 140 Ataşehir / İSTANBUL

Web Sitesi Güncellenme Tarihi: 18/10/2024 11:52
Bu Web Sitesi Enpama Reklam Bilişim Pazarlama ve Danışmanlık Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. Tarafından Desteklenmekte ve Güncellenmektedir.
Enpama Mersis No: 0335043096100015

Kapat
Görüş ve Önerileriniz