Lazer epilasyon yüksek enerjili yoğunlaştırılmış ışınlar kullanılarak istenmeyen tüylerin ortadan kaldırılmasını sağlayan kozmetik yöntemdir. Lazer epilasyon uygulaması sırasında kıl folikülünün içerisinde yer alan kahverengi-siyah renkli melanin pigmenti bu ışınları yakalar ve absorbe eder. Işınların yüksek enerjisi, pigment tarafından yakalanma sonrasında ısı enerjisine dönüşür ve kıl folikülünün tüp şeklindeki keselerinde hasar meydana getirir. Bu hasar sonrasında folikülde yeni kıl üretimi geciktirilmiş veya durdurulmuş olur.
Lazer epilasyonunun uygulanabildiği çeşitli vücut bölgeleri şu şekildedir:
Lazer epilasyon türleri kendi içerisinde temel olarak atılan ışığın dalga boyuna göre sınıflandırılır. Farklı dalga boyuna sahip lazerlerden hangisinin tercih edileceği özellikle kişinin vücudunun uygulama yapılacak bölgesinin cilt ve kıl rengi ile ilişkilidir. Daha koyu tenli bireylerde Nd:YAG ve diode lazer epilasyon türleri tercih edilirken daha açık ten rengine sahip bireylerde IPL uygulamaları daha iyi sonuç verebilir.
Lazer epilasyon yoğunlaştırılmış ışığın kıl büyümesi ve gelişiminden sorumlu foliküle ateşlenmesi ile çalışan bir kozmetik uygulamadır. Kıl folikülünde yer alan melanin ışığı absorbe eder ve kılın ısı etkisi ile ortadan kaldırılması sağlanır. Işığın emilimini sağlayan melanin pigmenti ne kadar bol yani kıl ne kadar koyu renkli ise lazer epilasyonun sonucu da o kadar etkili olur. Özellikle ten rengi beyaz olan koyu kıl rengine sahip bireyler lazer epilasyon için ideal adaylar olarak tanımlanabilir.
Koyu ten rengine sahip bireylerde benzer koyulukta olan kıl folikülünün alglanabilmesi için özel lazer türleri gerekli olabilir. Kıl renginin açık renkli olması halinde yeterince pigmente olmayan foliküle lazer ışınlarının etkisi azdır ve bu da istenilen sonucun elde edilememesi sonucunu doğurabilir.
Lazer epilasyonun seans süresi ve aralıkları bu uygulamanın hangi vücut bölgesine yapıldığına ve kıl yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Aralıkların belirlenmesinde ise uygulama yapılan bölgedeki kılların ne kadar sürede geri uzayabileceği göz önünde bulundurulur. Bıyık bölgesi gibi kılların daha hızlı uzadığı vücut bölgelerinde kozmetik uygulama 4-8 haftada bir tekrarlanabilir. Sırt gibi kılların daha yavaş uzama eğiliminde olduğu bölgelerde ise uygulama aralığı 12-16 haftaya kadar çıkarılabilir.
Lazer epilasyon uygulamasının hemen sonrasında bile bireyler kıllarında bir miktar azalma meydana geldiğini gözlemleyebilirler. Yaklaşık 2-8 seans sonrasında ise uygulama yapılan bölgede kıl yoğunluğunda bir miktar artış tespit edilebileceği de unutulmamalıdır. Bu durum genel olarak farklı kıl foliküllerinin lazer ışınlarına karşı farklı reaksiyon vermesinden kaynaklanır. Uygulama yapılan bireylerin büyük bir kısmında ilk bakışta %25’e kadar kıl düzeyinde azalma sağlanabilir. Takip eden 3-8 seans sonrasında ise genellikle kalıcı kıl kaybı sağlanmış olur.
Lazer epilasyon öncesi dönemde uygulamanın etkinliğinin artırılması ve istenmeyen etkilerin önlenmesi adına hekimler tarafından bireylere çeşitli önerilerde bulunulabilir:
Uygulama sırasında kanama miktarını artırabilecek steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlardan uzak durulması hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde lazer epilasyon öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlardan bazılarıdır. Lazer epilasyon işlemi sonrasında da öncesinde olduğu gibi yapılabilecek çeşitli uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalar genel olarak şu şekilde özetlenebilir:
Bu tarz yanlış uygulamalardan kaçınarak hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde epilasyon bölgelerine soğuk kompres yapılması veya reçete edilen kremlerin sürülmesi gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir.
Lazer epilasyonun başarısını etkileyen en temel faktör kişinin kıl yaşam döngüsüdür. Baz kişilerde bu döngünün oldukça hızlı olması diğer bireylere göre lazer epilasyona verdiği yanıtın değişken olmasında etkilidir. Kılın yaşam döngüsü dışında fiziksel özelliklerinin nasıl olduğu da lazer epilasyonun başarısını etkileyen faktörler arasında yer alır.
Lazer epilasyon uygulamalarının en iyi sonuç verdiği bireyler koyu kıl rengine sahip açık tenli kişilerdir. Pigment düzeyinin yüksek ve etrafının açık renk olması ile lazer ışınlarının foliküle hedeflenmesi kolaylaşmış olur.
Lazer epilasyon genel olarak güvenli ve iyi tolere edilebilen bir uygulama olarak kabul edilir. Bu prosedür ile ilişkili olan ve gelecekte bireyin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek herhangi bir spesifik yan etki tespit edilememiştir. Bazı bireylerde ise lazer epilasyon sonrasında çeşitli minör yan etkiler ortaya çıkabilir. Lazer epilasyon işleminden uzak durması gereken en önemli grup gebelerdir. Gebelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler vücudun çeşitli bölgelerinde istenmeyen tüylerin gelişimini tetikleyici etki gösterebilir. Bu kıllanma artışı her ne kadar kozmetik açıdan olumsuz olsa bile gebeliğin sonrasında kendiliğinden gerileme eğiliminde olacağı unutulmamalıdır.
Kızarıklık, renk değişikliği ve ödem lazer epilasyon sonrası sık görülen geçici yan etkiler arasındadır. Bu tarz istenmeyen etkilerden korunmak adına uygulama öncesinde hekimler bireyin cilt ve kıl özelliklerini irdeleyerek en uygun lazer tipinin hangisi olduğuna karar verirler.
Lazer epilasyon uygulamaları invaziv (girişimsel) olmayan ve kişiye hafif düzeyde rahatsızlık veren kozmetik uygulamalar arasında yer alır. Ancak çeşitli nedenlerle meydana gelebilecek aşağıdaki durumların gelişmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak uzmanlardan destek alınması önerilir:
Lazer epilasyon ile kıl folikülünün ortadan kaldırılması sıklıkla kalıcı sonuç veren bir uygulamadır ancak uygulamadan bir süre sonra bölgede tekrar kıl gelişiminin meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Genellikle uygun seans sayısı sonrasında uygulama yapılan bölgede kıl büyümesi durdurulmuş olur. Bu süreç bazı kişilerde ise o bölgedeki kılların tamamını kapsar ve kalıcı bir kıl azalması gerçekleştirilebilir. Uygulama bölgesinde tekrar gelişen kıllar ise genellikle önceki kıllara göre daha açık renkte ve daha az fark edilebilir düzeydedir. Lazer epilasyon bireyin istemediği tüylerinden kurtulması adına yapılabilecek etkili uygulamalar arasındadır. Bu uygulama için uygun bir aday olup olmadığınızı veya uygulama sonrasında beklentilerinizin karşılanıp karşılanmayacağı hakkında sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek alabilirsiniz.
Web Sitesi Güncellenme Tarihi: 18/10/2024 11:52
Bu Web Sitesi Enpama Reklam Bilişim Pazarlama ve Danışmanlık Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. Tarafından
Desteklenmekte ve Güncellenmektedir.
Enpama Mersis No: 0335043096100015